Агретті: нова нішева культура, яка швидко набуває популярності
Агретті – доволі незвичайна овочева культура, про яку мало хто знає в Україні. Донедавна вона була майже невідома і в інших країнах світу. Проте в Італії вже сотні років її просто обожнюють.
Зараз агретті почала стрімко набирати популярності – її включають до раціону ресторани світу, та й насіння стало купити непросто – всі хочуть її вирощувати.Агретті – смачний і дуже корисний продукт, який багато хто відносить до суперфуду. Італійці намагаються включати агретті до раціону у весняний сезон, коли вона доступна. Іноді її порівнюють зі шпинатом, хоча на смак вони дещо відрізняються.
Агретті, зазвичай відварюють, альо іноді запікають або смажать. З. Її додають до супів, соусів, у салати, пасту та інші страви.
Дана культура не вимоглива до кислотності ґрунту, але краще зростанні у вологому і багатому органікою ґрунті, і не любити занадто інтенсивного сонячного світла, хача і повністю в тіні вона рости не буде.
Насіння агретті має низьку схожість, на рівні 30-40 або навіть нижче. І чим довше зберігається насіння, тим нижча у нього схожість. Дворічне насіння, швидше за все, не зійде зовсім. Проростає воно через 7-10 днів. Приблизно через 50 днів можна починати збирати врожай, коли пагони досягають 40-60 см заввишки.
Однак, зрізати агретті можна і раніше – при висоті 20 см, після чого рослина знову відростає. Останній урожай зазвичай прибирають із корінням.