Традиційна пшениця засівається раз в рік, дає один урожай, потім рослина гине. Потрібно повторний посів, внесок людських і природних ресурсів, величезні виробничі потужності. З новим винаходом все інакше.
Назва походить від двох слів: kernel (зерно) та konza (народне індіанське назва території штату Канзас). Кернза (сорт пирію середнього, дикого родича однорічній пшениці) — багаторічна рослина, для якого достатньо однієї посадки і можна кілька років збирати врожай!
Чому Кернза так важлива? Її коріння догодять вглиб ґрунту на 5 м (коріння пшениці досягають лише 1 м), що допомагає захистити грунт від ерозії і підтримувати екосистему. Довжина коренів дозволяє рослинам протистояти посухи і добувати поживні речовини з такої глибини, до якої не зможуть дістати інші зернові культури. Коротко кажучи: Кернза береже грунт, одночасно виробляючи їжу для людей.
Новий рід злаків має солодкуватий пряно-горіховий присмак, що дуже добре підходить для приготування каш і легких закусок. Зерна рослини набагато менше пшеничних, зате містять більше клітковини і менше вуглеводів. Також в них багато білка, кальцію, кислот омега-3, але мало клейковини, тому для випічки білого хліба цей злак не підходить.
Американські булочні вже щосили торгують чорним хлібом, локшиною, крекерами з Кернзы з насиченим горіховим смаком. Вони змішують її навпіл з пшеничним борошном для отримання кращої консистенції тіста. Ресторани в штаті Міннеаполіс вже подають пасту, коржі і кекси і вирощеної на тестових полях Кернзы. Крім того, у США в продажу з'явилося пиво Long Root Ale, в якому Кернза замінила пшеницю.
У Кернзы є всі шанси стати ідеальним злаком. Це одна з нових багаторічних культур, які, як очікується, будуть збагачувати ґрунт, зможуть поліпшити середовище існування диких тварин, захистять воду від забруднення і забезпечать людей рясним урожаєм поживної їжі. Доведено, що рослинні білки цілком можуть замінити м'ясо і повноцінно наситити організм.