Насіння бобових
В інтернет-магазине «ТДА» у Вас є унікальна можливість ознайомитись та купити посівний матеріал гороху таких сортів, як Стабіл і Кенцо австрійської компанії SAATBAU (ЗААТБАУ). Сорти відносяться до середньостиглої групи, жовтий колір зерна з високим вмістом білка (25-27%).
Яка цінність зернобобових культур?
Найголовніша цінність зернових бобових – високу кількість протеїну в зерні, кількість залежить від бобової культури. Такий високий вміст білка прирівнює бобові по калорійності до м'ясних продуктів харчування. Порівняно з зерновими колосовими амінокислоти зернобобових засвоюються краще і містять у 1,5-3 рази більше таких основних незамінних амінокислот, як аргінін, валін, лізин, триптофан та інші.
Склад зерна зернобобових:
- Білок – 25-30%;
- Вуглеводи – 50%;
- Жири – 26%;
- Зольні речовини – 7%;
- Вітаміни – А, В1, В2 та інші.
Основні зернобобові культури:
1. горох;
2. сочевиця;
3. соя;
4. нут;
5. квасоля;
6. чина та ін
Використання бобових
Зерно бобових культур має широке застосування. Його використовують у харчовій промисловості. Виготовляють крупи, борошно, кондитерські вироби, консерви, масло і багато іншого. Також, маючи високий вміст перетравного протеїну (1 к. од. містить в зерні 174-276 г білка, в зеленій масі – 160-205 р), застосовують як корм у тваринництві у вигляді розмеленого або цілого зерна, сіна, сінажу, зеленої маси, шроти, макухи. Для технічної промисловості виготовляють клей, пластмасу, лаки.
Агрохімічна цінність зернових бобових культур
На коренях зернових бобових розміщені бульбочкові бактерії, у яких є унікальна можливість зв'язувати вільний азот повітря, що сприяє збагаченню ґрунту азотом. Така здатність робить бобові культури незамінними попередником у сівозміні для багатьох культур. Крім цього бобові покращують структуру грунту і його хімічні властивості, підвищують кількість фосфору, калію, кальцію в ньому. Завдяки таким властивостям бобових, є можливість зменшити кількість застосовуваних мінеральних добрив. Також зерабобові використовуються в якості зелених добрив (сидерати).
Таким чином, бобові цінні для харчової промисловості, ведення тваринництва та землеробства.