Кошик
178 відгуків
promo_banner
+380 (67) 520-14-01
+380 (50) 678-64-80
+380 (67) 220-29-19

Строки сівби ярих культур. Головне вчасно!

Строки сівби ярих культур. Головне вчасно!

З таненням снігу та настанням плюсових температур, в аграріїв виникає питання: Коли? Колі ж  розпочинати сівбу тої чи іншої ярої культури? Тому, розглянємо рядка сівби на прикладі найпопулярніших ранніх та пізніх ярових культур: пшениці, ячменю, гороху, соняшника, кукурудзи та сої.

Такі культури, як яра пшениця, ярий ячмінь, горох - умовно їх відносять до культур раннього рядок сівби, а сіють максимально рано – одразу з настанням фізичної стиглості ґрунту. Це пов'язаність язано із тім, що вони вимогливі до вологи в ґрунті. Температура верхнього шару ґрунту, де має розміститися насіння культури, повинна становити +2 – +3°C. Цей період становить максимум 7 днів. Ефективне використання вологи рослинами в цей час сприяє швидкому їх росту та розвитку, активної конкуренції з бур'янами в майбутньому.

Не менш важливим чинником, на який треба звертати увагу – глибина заробки насіння. Для зернових культур (пшениця, ярий ячмінь) – 4-6 см, в тому випадку, якщо ґрунт добре зволожений або 6-8 см при пізніх рядках посіву.

Горох сіють на 4-7 см, якщо важкі ґрунти,  на  6-7 см – середні та легкі. За умов недостатнього зволоження та великих розмірах насіння глибину загортання  збільшують  до 8-10 див.

Нагадуємо, що сходи ранніх ярих стійкі до можливих весняних заморозків. А вісь затримка з проведенням посівної компанії, хоча б на 5 днів, призводить до швидкої втрати  вологи, зниження урожайності на 7-10 %.

Рядки сівби соняшнику

Соняшник, відносять до культур середнього рядок сівби. Його насіння здатне проростати за температури ґрунту +3 – +6 °C, на глибині загортання, альо кращими рядками для сівби считают, коли ґрунт прогріється до 8-10 °C на чистих від бур'бур'янів полях і до 10-12 °C на засмічених, адже одразу із передпосівною культивацією знищується основна маса бур'бур'янів, яка вже встигла прорости. Глибина загортання насіння соняшнику становить 6 – 8 див.

Високоолеїнові гібриди не слід висівати дуже рано, сіють їх у середні рядки, за температури – 8-12 °C на глибині 10 див.

Хоч набубнявіле насіння та яке вже проклюнулися в ґрунті, задовільно витримують зниження температури повітря до -10 °С, однак, слід пам " ятати, що при ранніх рядках сівби знижується та затримується польова схожість. Молоді сходи рослин витримують весняні приморозки до 4-6 °С. Оптимальна температура їх росту, у першій половині вегетації – близько 22 °С,

Кукурудза і соя – це пізні культури. Їм, для оптимальних умов проростання, необхідно більше тепла.

Рядки посіву кукурудзи

Кукурудзу сіють, коли ґрунт на глибині 10 см прогрівається до 10-12 °С, а холодостійкі гібриди  можна висівати за температури 7-9 °C. При оптимальних температурах сходи з'єднання є на 7-8 день. Глибина загортання насіння кукурудзи залежить від типу ґрунту: 4-5 см (важкі суглинкові ґрунти), 5-6 см (легкі суглинкові), 5-7 см (чорноземи), 6-8см (супіщані, а також у районах з дефіцитом вологи у верхньому шарі ґрунту).  

Швидкий перехід від весни до літа (10-12 днів) зумовлює аграріїв пристосовуватися до примх природи. Одним із виходів є сівба гібридів у надто ранні терміни, коли температура ґрунту становить +6 – +7 °C, не дочекавшись оптимальних температур, поки ще є волога в ґрунті. Переваги ранньої сівби полягають у тому, що більш ефективно використовується ґрунтова волога, а цвітіння кукурудзи відбувається раніше, ніж температура повітря досягає позначки +30 °C і вище, та є всі умови для запилення і запліднення.  

Але існують ризики при проведенні сівби у ранні рядки, про які треба пам " ятати:

1.      Ранні терміни сівби кукурудзи подовжують період сходів. Навряд чи Ви їх отримаєте  на 7-8 день, в кращому випадку на 14-16-й, можливо й пізніше;

2.      Знижується польова схожість, а отже і густота посіву;

3.      Рослини сильніше уражуються грибковими хворобами;

4.      Велика ймовірність того, що сходи потрапляють під весняні заморозки.

Наслідки, які спостерігаються при понижені температури повітря більше, ніж на декілька днів, наступні:

-          насінина поглинає холодну воду, оболонки клітин стають менш еластичними і відбувається руйнування мембран, що є цінним джерелом живлення для різних патогенних організмів;

-          не функціонують нормально ферментні системи, проросток слабшає, йому важко проникати через верхній шар ґрунту, він скручується. спостерігаємо так званий «температурний параліч»;

-          на листочках, у нехолодостійких гібридів кукурудзи, може з'єднання явитися фіолетове забарвлення.

Більший вплив на сходи мають весняні заморозки: від незначного пошкодження до повної загибелі листків. Також пошкоджені сходи можуть загнивати, перевірити це можна розрізавши декілька рослин. Загнилі рослини мають темний колір та водянисту структуру всередині.

Сівба сої

Соя, полюбляє добре прогрітий ґрунт, до 12-14 °С, тому починають її сіяти, коли температура ґрунту на глибині 10 см досягає  +10 – +14 °C, а глибина загортання становить 4-5 см (на важких ґрунтах 3-4 см, при недостатній вологості ґрунту – 5-6 см).

Рекомендують розпочинати сівбу сої з пізніх сортів, потім сіяти середньопізні та середньостиглі, і останніми – середньоранні та ранньостиглі.

Сівба сої в не прогрітий ґрунт призводить до затримки появи сходів, зниження польової схожості, ураження шкідниками та хворобами, як наслідок недоотримання врожаю.

Проте, зволікати з проведенням посівної теж не варто, адже можна отримати пізні рядки збирання, підвищену вологість зерна, а це додаткові витрати на досушування.

 

Отже, кожна культура особлива, тому потребує індивідуального підходу при вирощуванні. З ранньою сівбою, як із запізненням, можуть виникнути незворотні процеси.

Також фахівці ТОВ ТД Агрокультура нагадують, що посівну компанію слід проводити в оптимальні терміни для кожної з культур, а перед сівбою посівний матеріал необхідно протруювати. З переліком гібридів та препаратами для обробки насіння - протруйниками, Ві можете ознайомитися на сайті, або зателефонувавши нашим фахівцям. Бажаємо Вам успішних урік та щедрих врожаїв!

Кандидат сільськогосподарських наук

Андрейченко Ольга

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner