Як вибрати гібрид кукурудзи МАЇС і не постаріти?
Я впізнаю його з тисячі
«Бункер покаже» - напевно, це найпоширеніший відповідь аграріїв на питання - який гібрид вибрати. З ним згоден і Едуард Крайній, фермер з Харківської області. Він щорічно виробляє кілька гектарів земля для випробувань гібридів кукурудзи. Зараз більшість площ Едуард засіває гібридом Сплав МС 290. Каже, що він показує кращі результати в його регіоні.
– Є базовий гібрид, який я беру завжди. Але я експериментую – пробую новинки, те, що радять знайомі, порівнюю їх, шукаю той гібрид, який буде ще краще.
Спробувати багато варіантів за один рік Едуард не може – не дозволяє посівна площа. Тому він об'єднується з друзями-фермерами – кожен бере на пробу 2-3 різних гібрида і восени у них є результати врожайності чергових кілька гібридів.
Така кооперація у питанні підбору гібрида цікава. Але і вона вимагає багато часу для пошуку, каже Віктор Кравченко, селекціонер Компанії Маїс.
– Висіваючи на полі за 10 найменувань щорічно, фермеру знадобиться більше ста років, щоб перевірити у себе всі гібриди кукурудзи, які занесені до Державного реєстру сортів України. І це за умови, що я і мої колеги з селекційних компаній перестануть створювати і реєструвати нові гібриди – підкреслює Віктор Кравченко і дає зрозуміти, що цей процес не зупинити.
Але селекціонер ділиться радою, як прискорити процес – не потрібно відчувати кожен гібрид. Досить обирати ті, які були зареєстровані недавно. Адже гібриди реєструють тільки в тому випадку, якщо їх врожайність або інші господарські характеристики перевищують показники вже зареєстрованих гібридів. Фактично немає сенсу відчувати ті гібриди, яким більше 10 років – вони вже просто не можуть конкурувати з новими. Хочете кращих результатів – беріть новинки.
Ще в 200 році середня врожайність в Україні становила 30 центнер з гектара. Український фермер про такому показнику вже не хоче навіть і думати – зараз середня врожайність більш ніж в 2 рази вище і продовжує збільшуватися. Цьому сприяє як загальне покращення технологій вирощування, так загальне покращення технологій вирощування, так і широке використання нових гібридів кукурудзи.
Кожен фермер трохи селекціонер. Фермер – вибирає краще з того, що представлено на ринку, а селекціонер – створює і формує той асортимент, з якого фермер вибирає.
На площади в 1 гектар селекционер высевает до 1000 участков экспериментальных гибридов. Если площадь селекционного питомника составляет 50 гектаров, ученым Маиса нужно проанализировать показатели по 60 тысячах делянок гибридов кукурузы.
- Обычно в дальнейшую работу мы используем около 5% от испытываемых гибридов – говорит Сергей Шевченко, селекционер Компании Маис. Чтобы принять решение – работать дальше с гибридом или нет, мы должны оценить около 20 параметров. Конечно же, урожайность будет иметь первостепенное значение. Но также важны уровень уборочной влажности, плотность обертки, угол крепления початка и еще два десятка специфических параметров, на которые обычно потребитель не обратит внимание.Гибрид, который показал хорошие результаты на селекционном питомнике Компании Маис, далее испытывается в контрольных локациях в разных регионах Украины – от Степи до Полесья. Если он подтверждает ожидания селекционера - его выводят на рынок.
Создания гибрида – это творческий и беспрерывный процесс. Получая патент на новый гибрид кукурузы, селекционер знает, что он уже испытывает еще лучший. Селекционеры говорят, что они видят тот гибрид, с которым он будет работать дальше. Из тысяч вариантов он выберет только один . Тот который подадут на государственные испытания для внесения в Реестр сортов. И возможно именно его семена будет сеять Эдуард Крайний на большей части своих полей.
Новинки, которые Компания Маис предлагает в новом сезоне:
ДМ Уния, ДМС 1915, ДМ Дует, ДМ Стикер, ДМ Конфес, ДМ 2715, ДМС 3015.
Статья опубликована в журнале
«Agrolux» №8 (11) вересень 2018 р.